اختلاف 5.6 درصدی نرخ تورم دهک اول و دهم/ کدام دهک بیشترین تورم را تجربه کرد؟

اختلاف 5.6 درصدی نرخ تورم دهک اول و دهم/ کدام دهک بیشترین تورم را تجربه کرد؟

به گزارش خبرگزاری هانسی، هفته گذشته بود که مرکز آمار ایران، با انتشار گزارش شاخص قیمت مصرف کننده، از آمار نرخ تورم در نخستین ماه سال جاری رونمایی کرد. در گزارش مرکز آمار، نرخ های تورم به تفکیک دهک های هزینه ای نیز محاسبه و ارایه شده اند.

علت تفاوت تورم دهک ها به شیوه هزینه کرد آنها برمی گردد؛ خانوارهای ایرانی با هر سطح درآمد و هزینه، سبد مصرفی متفاوتی دارند و از برخی کالاها و خدمات بیشتر و از برخی از آنها کمتر مصرف می کنند. از سوی دیگر، میزان افزایش قیمت ها در دسته بندی های گوناگون این کالاها و خدمات متفاوت است و همین تفاوت سبب اختلاف تورم های ثبت شده برای دهک های هزینه ای است.

به گزارش تجارت نیوز،طبق آمارهای بانک مرکزی، خانوارهای حاضر در دهک های هزینه ای بالاتر که ثروتمندان کشور را تشکیل می دهند، از دهک های پایین، که همان افراد با سطح درآمد و هزینه کمتر هستند، تورم بیشتری را تجربه کرده اند.

بررسی ها حاکی از آن هستند که در حالی نرخ تورم 12ماهه منتهی به فروردین 1403 در کل کشور معادل 38.8 درصد بوده، دهک اول کمترین نرخ تورم سالانه معادل 34.7 درصد را ثبت کرده و این رقم در بالاترین دهک هزینه ای در سطح 40.1 درصدی قرار گرفته است. به این ترتیب، اختلاف بیشترین و کمترین نرخ تورم سالانه دهک های هزینه ای برابر با 5.6 واحد درصد بوده که در مقایسه با اسفند سال گذشته 0.2 واحد درصد افزایش پیدا کرده است.

افزایش نرخ تورم با بالا رفتن در دهک های هزینه ای، در بررسی نرخ های تورم ماهانه و نقطه به نقطه فروردین ماه نیز دیده می شود.

نرخ تورم ماهانه در فروردین 1403 برای دهک هزینه ای اول برابر با 2.44 درصد بوده و این رقم با افزایش تدریجی در دهک های بالاتر، به 2.77 درصد در دهک هزینه ای دهم رسیده است.

نرخ تورم نقطه به نقطه نیز در دهک اول کمترین میزان خود یعنی 28.1 درصد را ثبت کرده است. با این حال، این بار دهک نهم شاهد بیشترین تورم نقطه به نقطه به میزان 31.6 درصد بوده است.

مهم ترین علت اختلاف نرخ تورم در بین دهک ها، ضریب اهمیت کالاهای و خدمات در سبد مصرفی این خانوارهاست. طبق داده های مرکز آمار، کالاهای خوراکی، آشامیدنی و دخانیات، اهمیت بیشتری در سبد مصرفی خانواده های دهک های پایین تر دارد اما در دهک های بالاتر، اهمیت کالاهای غیرخوراکی بیشتر می شود.

آمارها نشان می دهند ضریب اهمیت خوراکی ها، آشامیدنی ها و دخانیات در دهک اول 42.4 درصد بوده و این رقم در دهک دهم به 21.6 درصد کاهش یافته است. در مقابل، دهک اول 57.6 درصد از هزینه های خود را به کالاهای غیرخوراکی و خدمات و اختصاص داده و این میزان در دهک دهم برابر 78.4 درصد بوده است.

ضریب اهمیت

از آنجا که در فروردین ماه امسال، نرخ تورم نقطه به نقطه و سالانه کالاهای غیرخوراکی و خدمات بالاتر از کالاهای خوراکی بوده، دهک های بالاتر که هزینه بیشتری برای این کالاها می کنند، شاهد نرخ تورم بیشتری بوده اند.

220

آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "اختلاف 5.6 درصدی نرخ تورم دهک اول و دهم/ کدام دهک بیشترین تورم را تجربه کرد؟" هستید؟ با کلیک بر روی اقتصادی، اگر به دنبال مطالب جالب و آموزنده هستید، ممکن است در این موضوع، مطالب مفید دیگری هم وجود داشته باشد. برای کشف آن ها، به دنبال دسته بندی های مرتبط بگردید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "اختلاف 5.6 درصدی نرخ تورم دهک اول و دهم/ کدام دهک بیشترین تورم را تجربه کرد؟"، کلیک کنید.